Petita cronica cultural d’una Festa Major amb ball de bastons

Estàndard

Aquest any al Clot-Camp de l’Arpa ha celebrat la festa major més llarga, de la seva història. És una Festa que s’organitza des de la Comissió de Festes de la Federació d’Entitats on participen totes les entitats (socials, culturals, esportives, de lleure…) del nostre barri és, en poques paraules una FESTA POPULAR organitzada per el poble, amb el poble i per el poble.

Explicar tots els actes que s’han realitzat durant aquestes tres setmanes seria molt farragós, per tan, em limitaré en realitzar una cronologia més aviat “esquemàtica” per no esgotar al lector.

Malauradament el començament no va ser gaire satisfactori. En el primer acte que es va organitzar BARRAKES (un concert organitzat per les entitats de joves que s’aglutinen amb la coordinadora de La Pinya) va haver “ball de bastons” com a cloenda. Finalitzat el concert i mentre els organitzadors recollien les parades (el concert va acabar a les tres de la matinada, hora estipulada amb el Districte de Sant Martí) un petit grup de persones es van quedar a fer el “ressopo” negant-se a marxar del fossar del Parc. Algú va avisar a la urbana perquè els ajudessin a buidar el fossar i en lloc d’un cotxe patrulla van enviar cinc furgons d’antiavalots, que com ja sabem com treballen, van començar la seva tasca, sense entrar en raons amb els organitzadors. L’endemà finalitzat el prego oficial, realitzat per membres del Foment Martinenc, la coordinadora de joves La Pinya va pujar a llegir el seu propi prego, on van denunciar les actuacions de la nit anterior i on van haver retrets per el regidor Eduard Freixedes, que també va pujar a dir la seva. Com deia al començament, les festes no van tenir un bon principi.

Però la festa continua i tots els actes es van anar realitzant tal com estava previst. Aquest any com el pressupost (infraestructures que facilita el Districte de Sant Martí) s’ha reduït miserablement, es van posar a la venda unes pancartes molt “xulis”, perquè els veïns, veïnes i comerciants col·laborin econòmicament en el manteniment de la festa major i perquè tothom sàpiga que estem de FESTA!. Però la crisis ens ha tocat a tots la butxaca i em sembla a mi que moltes pancartes no s’han venut. Es una llastima perquè faria molt de goig veure tots els balcons del barri guarnits, tal com es feia antigament, quant les veïnes penjaven la seva vanua més bonica de la barana del balco quant era festa al barri (o potser era per el Corpus?).

Un altre peculiaritat de les festes d’enguany ha estat un lema comú en moltes de les activitats: contra el feixisme i el racisme. Per això durant la Fira Boja del passat dia 18 vam poder gaudir del Lilo i la Lila (un espectacle d’interacció ciutadana del grup La Xixa Teatre) en la paradeta d’UCFR de Sant Martí on amb peguntes innocents e ingènues anaven preguntant al públic assistent si coneixien alguns dels rumors que circulen per el nostre barri sobre els immigrants. A partir de l’empatia i la simpatia aconseguida amb el públic intenten que les persones amb qui interactuen s’interessin per les estratègies per desmuntar aquests rumors.

I no puc deixar de comentar Els Versots de Festa Major, que els Diables del Clot van realitzar al finalitzar el Correfoc del dissabte 17, a la Plaça del Mercat. Els primers versots que és coneixen, daten de finals del s. XIX i en èpoques de censura i repressió servien també per dir tot allò que estava prohibit. Els Versots són uns textos, més o menys ben rimats que reciten els diables i amb els quals pretenen recordar de manera critica i/o divertida els esdeveniments i situacions d’actualitat. Os puc assegurar que els d’aquest any han tingut molt de material per escollir, remenar i triar. Algú pensara que potser avui gaudim de moltes més llibertats i que es pot opinar de tot, però encara hi ha masses coses que són “políticament incorrectes” d’expressar en veu alta.

I fins aquí la meva crònica. Ja se que m’he deixat moltes coses al tinter, però os he deixat uns enllaços en les paraules clau, perquè pugueu anar ampliant els temes que més os agradin. I per finalitzar, comunicar al nostre sant patró Sant Martí, que hem decidit no canviar de sant aquest any (de moment) perquè s’ha portat com cal, però està avisat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s