L’escola de Donya Dolores

Estàndard

La nena tenia sis anys el primer dia que va trepitjar l’escola de la mà de la seva mare. Portava una petita cartereta de cartró amb dibuixos i dins un plumier de fusta de dos pisos amb llapis de colors, una goma d’esborrar de color verd, un llapis per escriure amb ratlles de color groc i negre i una maquineta per fer punta. Va obrir la porta una dona vella, arrugada i corbada, amb unes ulleres de cul d’ampolla, fumades i que feien una mica més grans aquells ulls petits i enfonsats com dues ratlles dibuixades sota el front. Es deia donya Dolores i les seves mans llargues i primes  van agafar la ma petita i grassoneta de la nena i la van separar de la ma de la seva mare fent-la entrar dins de l’escola.

L’escola estava en un pis. S’havien tirat les parets que separaven les diferents estances  i s’havien instal.lat uns separadors de fusta i vidres glaçats per dividir la classe dels grans i la classe dels petits. A l’escola anaven nois i noies, però separats per els tàbics de fusta. Els pupitres de fusta amb bancs adossats, tenien una tapa que s’aixecava i servia per guardar dins els quaderns i els llibres. A la part superior de la taula hi havia un espai per a deixar el llapis i que no rodoles per el taulell (més tard sabria que fer rodolar el llapis  i fer soroll, era castigat amb un cop de vara al palmell de la mà)  i un tinter blanc de porcellana incrustat en un forat i que Donya Dolores omplia de tinta abocant-la d’una ampolla de vidre a les taules de les noies més grans que escrivien amb ploma i plomilla.

Davant de totes les taules hi havia presidint la gran sala la taula de Donya Dolores, una taula gran de fusta negre, plena de llibres, quaderns, fulls i la vara negre, sempre prop de la seva mà. La taula estava situada a sobre d’un entarimat de fusta des de on controlava que ningú parles i tots tinguessin els ulls baixos encara que no estiguessin llegint o fent res en particular. Per llegir cridava per el nom i cognom als nens i nenes que havien de pujar a sobre de la tarima on ella estava seguda en una gran butaca de pell negre, col.locar-se a la seva esquerra i llegir el llibre que ella agafava de sobre de la taula.

El primer dia que la nena va pujar a la tarima les cames li tremolaven i li van agafar unes ganes incontrolables de fer pipi, però en aquell moment no podia demanar permís per anar a buidar la bufeta que de cop i volta se li havia omplert. El llibre que ella tenia que llegir tenia les paraules dividides en síl•labes: ma, me, mi, mo, mu…. , Donya Dolores apuntava amb el seu dit llarg i ossut el punt de la pagina que volia que ella llegís. Poc a poc la nena va anar descobrint la màgia de les lletres. Si ajuntaves una síl•laba amb un altre podies tenir una paraula més llarga: ma-pa, po-ma, … i si ajuntaves tres: po-me-ta, ca-di-ra, ar-ma-ri… les combinacions podien ser infinites. I la Núria va aprendre a llegir els tebeos que tenia a casa seva i que fins ara nomes eren imatges. Quant anava per el carrer amb el pare, aquest li assenyalava un anunci o cartell d’una botiga i li feia llegir. Cada cop que ho deia be el pare feia un somriure i ella sabia que el pare es sentia orgullós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s